Maak een afspraak
Maak een offerte
Zin om uit je comfortzone te treden door deel te nemen aan een programma in het buitenland?
Bij WEP helpen we al meer dan 30 jaar met passie en professionnalisme dromen waar te maken. 
Home › Qui sommes-nous ? 

WIE ZIJN WIJ? 


WEP is een internationale organisatie dat bestaat uit een team met een gemeenschappelijke passie namelijk jongeren de wereld laten ontdekken. Wij staan rotsvast achter hetgeen wij doen en daarom werken wij elke dag vol enthousiasme om onze deelnemers de best mogelijke buitenlandse ervaring te bieden. 

Al meer dan 30 jaar geven wij jongeren via onze educatieve en culturele projecten in het buitenland de instrumenten in handen om te groeien als persoon door de confrontatie met verschillen aan te gaan en nieuwe denkwijzen te ontdekken. Wij zijn ervan overtuigd dat het aanleren van beroepsvaardigheden belangrijk is, maar voor ons zijn gedragsvaardigheden en menselijke relaties, de zogenaamde ‘soft-skills’, minstens even belangrijk.

In de wereld van vandaag is het van essentieel belang om waarden zoals openheid, respect voor anderen en aanvaarding van verschillen te benadrukken en te versterken. 

Het is deze vorm van ‘leren’ die ons sinds onze oprichting heeft geïnspireerd om elke dag weer het beste van onszelf te geven wanneer we jongeren op hun eigen buitenlands avontuur sturen. 

ONZE WAARDEN


Diversiteit


Wij zijn ervan overtuigd dat elk individu zijn steentje kan bijdragen aan de wereld. Verschillen in nationaliteit, geslacht, afkomst, geaardheid, politieke of religieuze overtuiging... zijn een rijkdom op zichzelf die ons ook meer kunnen leren over onszelf. Wij moedigen al onze deelnemers aan om openminded in hun avontuur te stappen. 

professionalisme


Je eerste contact met WEP verloopt meestal tijdens een afspraak met een van onze advisors. Zij geven je gepersonaliseerd advies op basis van hun eigen buitenlandse ervaringen en jouw wensen en begeleiden je zo naar het project dat het beste bij je past. 
 

Bijstand


Of het nu is voor een luisterend oor, advies of om snel in te grijpen in geval van nood, ons team is 24 op 7 bereikbaar. Je kan steeds op ons rekenen voor, tijdens en zelfs na je verblijf.


 

Transparantie


Wij streven ernaar om altijd de beste kwaliteit en service te bieden en dit zonder de prijzen van onze programma’s uit het oog te verliezen. Het bedrag dat vermeld wordt in je offerte is het bedrag dat je uiteindelijk ook betaald. De prijzen variëren niet ondanks de regelmatige veranderingen in de wisselkoers van de euro. Dus, geen onaangename verrassingen achteraf!

Innovatie


Bij WEP kijken we naar de toekomst en proberen we onze programma’s zo goed mogelijk af te stemmen op wat leeft bij onze jongeren. We beseffen dat het belangrijk is om steeds te blijven innoveren om onze deelnemers tevreden te kunnen stellen met ons aanbod. 
 

Passie


Bij WEP zijn we overtuigd van de enorme meerwaarde dat een ervaring in het buitenland biedt. En met goede reden, want wij gingen allemaal zelf op WEP-programma. Het geeft ons dan ook veel voldoening om deze ervaring aan steeds meer deelnemers te kunnen aanbieden en het motiveert ons om elke dag ons beste beentje voor te zetten. 
 

WEP Tribe


Wij houden graag contact met onze returnees via onze WEP Tribe. Een community van oud-deelnemers die een paar keer per jaar samenkomen om herinneringen op te halen. Zij houden hun avontuur levend door getuigenissen te geven over hun programma en bereiden zo onze toekomstige deelnemers voor op de uitdaging die voor hen ligt.

Onafhankelijkheid


Wij zijn volledig onafhankelijk van onze partners in het buitenland. Op basis van regelmatige evaluaties en beoordelingen van onze deelnemers bepalen wij met welke lokale partners wij samenwerken. 


 

Kwaliteit


Wij zijn aangesloten bij het Garantiefonds Reizen (GFG), Abelio, IAPA, ALTO en WYSE en voeren regelmatig kwaliteitscontroles uit. 

 

ONZE GESCHIEDENIS


Maar hoe is dit eigenlijk allemaal begonnen? Olivier Joris en Didier Destexhe raken bevriend tijdens hun studies Marketing aan de hogeschool van Luik. In zijn vrije tijd houdt Olivier zich bezig met Amerikaanse uitwisselingsstudenten die voor een semester of voor een jaar in België verblijven. Hij was zelf enkele jaren eerder een uitwisselingsstudent in Massachussetts, in de VS. Zeer snel deelt Didier deze passie met Olivier; een passie die hen al veel verder heeft gebracht dan ze ooit gedacht of zelfs gedroomd hadden. Ze zoeken gastgezinnen, bieden hulp en steun aan de uitwisselingsstudenten en organiseren activiteiten om hen ons land beter te leren kennen. Dit alles met zeer beperkte middelen en op een heel ambachtelijke manier. Stilletjesaan vraagt dit meer en meer tijd en energie. Olivier en Didier staan voor de keuze: ermee stoppen of er zich voor 200% mee bezig houden. Na een bezinnende ‘road trip’ doorheen de Verenigde Staten en na het afwegen van alle voor- en nadelen wordt de beslissing genomen. WEP ziet het levenslicht op 9 september 1988. De moeder van Olivier is verzekeringsmakelaar te Fléron, nabij Luik, en leent hen een beetje kantoorruimte. De 2 kompanen delen 2 stoelen, 1 bureau en een elektrische schrijfmachine met elkaar (de eerste computer, die toen veel te duur was, doet pas 2 jaar later zijn intrede). 

WEP concentreert zich in het begin op het sturen van Belgische uitwisselingsstudenten naar Amerika en het ontvangen van Amerikanen. Het is hier dat de initialen ‘World Exchange Program’ hun oorsprong vinden. 39 jonge pioniers (en hun ouders) vertrouwen in het eerste jaar op WEP. Na talrijke administratieve, technische, financiële en soms onoverkoombare hindernissen (zoals het weigeren van een visum door de Amerikaanse autoriteiten) kunnen de jongeren uiteindelijk toch vertrekken in september 1989 om de tijd van hun leven te beleven bij hun Amerikaanse gastfamilies. 

De trein is vertrokken, de eerste 5 jaar worden besteed aan het uitbouwen van een structuur, het ontwikkelen van nieuwe bestemmingen zoals Duitsland, Australië, Canada en nieuwe programma’s zoals het zomerverblijf in gastfamilies in Amerika.

Het WEP-team breidt zich uit met Edith die zich bezig houdt met het uitwerken van de WEP-activiteiten in Vlaanderen en Isea die Olivier en Didier een handje helpt met het plaatsen van buitenlandse studenten in België.

Na 5 jaar steekt het gebrek aan ruimte en de nood om de zichtbaarheid van WEP te vergroten de kop op. Het is tijd om te verhuizen naar Brussel. De eerste halt: Sint-Gillis op een boogscheut van het gemeentehuis. Het succes van de WEP-programma’s groeit zienderogen, simultaan met WEP’s reputatie. WEP wordt nu beschouwd als flexibeler, professioneler en meer vernieuwend. Zo is het bijvoorbeeld WEP die de formule ‘academix’ uit de grond gestampt heeft. Met ‘academix’ kan je 2 schoolprogramma’s met elkaar combineren gedurende 2 semesters. De WEP familie blijft groeien, deze keer worden Nadine, Alain en Liselotte in de armen gesloten. 

Aangezien niet iedereen het zich kan veroorloven om een jaar naar het buitenland te gaan, zoeken Olivier en Didier naar andere en goedkopere formules om aan jongeren te kunnen aanbieden. Al snel verdiept WEP zich in nieuwe samenwerkingen met lokale partners en worden ook vrijwilligerswerk, bedrijfsstages en Au Pair-programma’s aangeboden over heel de wereld. 

WEP lanceert een ruim aanbod van mogelijkheden om naar het buitenland te vertrekken, de wereld op een andere manier te ontdekken, een andere taal te leren spreken en dit alles met een klein budget. Het publiek zat hierop te wachten en WEP wint aan naamsbekendheid. Lorenzo, een voormalig uitwisselingsstudent in de VS richt het eerste WEP-bureau in het buitenland op. De opening van het WEP-kantoor in Italië is vanaf dan een feit en meteen een groot succes!

Het is gedurende deze periode dat de beslissing wordt genomen om de initialen van WEP te veranderen van ‘World Exchange Program’ naar ‘World Education Program’ aangezien WEP meer dan enkel uitwisselingen aanbiedt en men het educatieve karakter van de programma’s wou benadrukken. 

1998 staat in de kalender als het jaar waarop WEP voor de tweede keer zal verhuizen, deze keer naar de Brugmannlaan, nog steeds in Sint-Gillis. Het team wordt nogmaals uitgebreid, deze keer sluiten Benoît, Anne-Christine en Françoise zich aan en vanaf dan worden er naast schoolprogramma’s, bedrijfsstages en vrijwilligerswerk ook taalreizen aangeboden. 

Met zijn gerichte aanpak, duidelijke informatie, de tarieven en manier van werken is WEP in staat om te beantwoorden aan de vraag van een publiek dat eerder verloren liep in de complexe wereld van de taalverblijven. Met dit derde luik heeft WEP de mogelijkheid om iedere deelnemer te oriënteren naar het project dat het best bij hem/haar past. 

De meest recente verhuis vond plaats in 2003. Deze keer naar een nog groter gebouw op de Jetselaan in Koekelberg, vlakbij metro Simonis, waar de kantoren vandaag nog steeds gevestigd zijn.

De evolutie en de groei van WEP zijn sinds het prille begin in constante ontwikkeling. Het WEP België-team is in al die jaren steeds in aantal toegenomen met nieuwe talenten die de rangen komen versterken zijn. Momenteel telt WEP België meer dan 20 medewerkers in haar hoofdkantoor te Brussel en zijn er kantoren opengegaan in Italië (Turijn en Milaan), Frankrijk (Lyon en Parijs), Australië (Melbourne) en Argentinië (Rosario). Jaarlijks doen er zo’n 5000 jongeren beroep op WEP om een onvergetelijk avontuur in het buitenland te beleven. 

Na 33 jaar besloten Olivier en Didier dat het tijd was om de fakkel over te dragen om zich ervan te verzekeren dat WEP steeds zal blijven innoveren. Een jonger management, en een team dat zich steeds meer specialiseert, zorgen ervoor dat WEP zal kunnen blijven groeien, maar steeds met het authentieke WEP-DNA als basis. 

Hopelijk tot snel en op naar de 40 jaar!

nl 0 0 wep.be Voeg minstens 1 programma toe om de tool te gebruiken Programma toegevoegd aan de vergelijkingstool Je kan maximum 3 programma's vergelijken. Om er een toe te voegen, moet je eerst een programma verwijderen Je hebt dit programma al toegevoegd aan de vergelijkingstool Meer lezen Minder lezen