Uitwisseling in Japan tijdens het secundair onderwijs
Je deelt het dagelijks leven met een gastgezin en studeert aan een lokale middelbare school, net als een echte Japanse tiener.















Schooljaar in Japan – een nieuw leven in het land van de rijzende zon.
Trimester, semester of schooljaar in Japan
Als je voor Japan kiest voor je schooljaar, kies je voor een echte cultuurshock. Je duikt in een land waar traditie en moderniteit op een fascinerende manier samenkomen. De Japanners hechten veel waarde aan sociale harmonie, respect en beleefdheid. Ze kunnen wat terughoudend overkomen, maar je zult zien dat, als je ze beter leert kennen, het ontzettend gastvrije, vrijgevige en toegewijde mensen zijn.
Van de heerlijke keuken tot de adembenemende landschappen, het leren van de Japanse taal, en de boeiende geschiedenis... er is zoveel te ontdekken in Japan. Begin voordat je aan je laatste schooljaar begint en geniet van elk moment.

Japan, nog beter dan in je dromen!
De kimono
De kimono is hét traditionele Japanse kledingstuk bij uitstek. Het is heel gewoon om Japanners dit te zien dragen tijdens typische vieringen. Grijp je kans om er zelf een te dragen tijdens je verblijf! Het is een fantastische manier om je echt onder te dompelen in de Japanse cultuur.
Waarom een schooluitwisseling in Japan?
Allemaal in uniform
Op school in Japan draagt iedereen een uniform, dat ook wel seifuku wordt genoemd. Het dragen van het uniform is dé kans om je helemaal onder te dompelen in de cultuur en te leven als een echte Japanse tiener.
De gemeenschapszin
In Japan is het belangrijk om deel uit te maken van een groep, zowel op het werk als op school door bijvoorbeeld lid te worden van een club. Met de diversiteit aan clubs en verenigingen vind je zeker iets wat je leuk vindt.
Op pantoffels
In Japan is het gebruikelijk dat leerlingen hun schoenen uitdoen en pantoffels aantrekken voordat ze het klaslokaal binnen gaan. Dit zal nieuw voor je zijn, maar je zult er snel aan wennen!
We doen alles samen
Op school helpen alle leerlingen mee met schoonmaken. Ze verdelen de taken en dan krijgt iedereen bezem en doek om alles spic en span te krijgen. Het is een goede manier om verantwoordelijker te worden en te leren samenwerken.
Een heel land om te ontdekken, laat je verrassen.
Waag de sprong en vertrouw op WEP voor je schoolprogramma.
Met het Klassiek schoolprogramma beleef je de meest authentieke ervaring, zoals WEP die al vanaf het begin aanbiedt. Je kunt overal in het land geplaatst worden, afhankelijk van waar de familie die jou heeft gekozen om dit ongelooflijke menselijke avontuur mee te maken, woont.
Vrijwillig gastgezin
Lokale middelbare school
Plaatsing mogelijk overal in het land
Een schooljaar (alleen mogelijk tijdens het middelbaar)
Het gastgezin tijdens jouw uitwisseling
Maak kennis met je nieuwe familie: ze kunnen niet wachten om je te ontmoeten!
In Japan is familie heilig. Japanners geloven dat sterke familiebanden essentieel zijn voor een voorspoedig en gelukkig leven. Je Japanse familie zal je snel opnemen en je beschouwen als een volwaardig lid.
De traditionele familie in Japan bestaat uit ouders, kinderen en vaak ook grootouders die in de buurt wonen. Je zult dus volop de gelegenheid hebben om veel tijd door te brengen met familie en een totaal andere cultuur te ontdekken dan die van jou.
Gedurende het hele jaar krijg je de kans om deel te nemen aan tal van traditionele feesten die je samen met je familie kunt vieren: het Japanse Nieuwjaar, het kersenbloesemfestival en nog veel meer. Grijp elke gelegenheid aan om nieuwe dingen te ontdekken en zoveel mogelijk momenten te delen met je Japanse familie: het zijn deze bijzondere momenten die je zult koesteren uit je ervaring.



Onderwijs in Japan
Ontdek wat je te wachten staat tijdens je schoolprogramma
Het schoolsysteem in Japan
Het Japanse schoolsysteem staat bekend om zijn uitmuntendheid. Het begint allemaal op de basisschool op de leeftijd van 6 jaar (van 6 tot 11 jaar). Vervolgens is er de middelbare school die zich uitstrekt over 3 jaar (van 12 tot 15 jaar), gevolgd door de high school die ook 3 jaar duurt (van 16 tot 18 jaar). Het is een geweldig idee om op uitwisseling naar Japan te gaan als je de uitdaging wilt aangaan om je onder te dompelen in een andere cultuur die mijlenver verwijderd is van de onze. Japan is niet alleen sushi en manga's. Het is een unieke kans om traditionele kunst, geavanceerde technologie en heerlijke keuken van dichtbij te ontdekken. Bovendien kun je ook het beroemde seifuku uniform dragen.
Het schoolsysteem in Japan
Het middelbaar onderwijs in Japan
De high school in Japan komt in verschillende types voor: algemeen, gespecialiseerd, landbouw-, industrieel of commercieel. Er is ook een technologische optie die 5 jaar duurt. Je hebt dus keuze wat betreft je studierichting. Om de high school af te ronden, is er de Daigakenyugakehigun, zoals bij ons de eindexamens. Het is een examen waarmee je toegang krijgt tot universiteiten en prestigieuze scholen in het Japan.
Om het voor jou duidelijk te maken, hier zijn de equivalenten:
Ichinensei: 1e middelbaar Ninensei: 2e middelbaar Sannensei: Laatste middelbaar
Het middelbaar onderwijs in Japan
De kalender en de feestdagen
Het schooljaar in Japan loopt van april tot maart, met 3 vakantieperiodes: van eind juli tot september, van eind december tot begin januari, en van februari tot maart. Er zijn ook tal van feestdagen waarop je kunt ontspannen of leuke activiteiten kunt doen met je vrienden terwijl je de Japanse cultuur ontdekt.
Hier is de lijst met feestdagen in Japan:
- Nieuwjaarsdag: 1 januari, vol met Japanse tradities.
- Seijin shiki: 2 januari, om jongeren te vieren die volwassen worden.
- Dag van de Stichting van Japan: 11 februari, veel mensen gaan naar de tempel om het te vieren.
- Verjaardag van keizer Naruhito: 23 februari, een gelegenheid voor een grote bijeenkomst.
- Lente-equinox: maart, de beroemde kersenbloesemperiode!
- Verjaardag van keizer Showa: 29 april, een dag ter nagedachtenis aan hem.
- Grondwetdag: 3 mei, ter ere van de Japanse identiteit en constitutionele waarden.
- Groene Dag: 4 mei, om de natuur en het milieu te vieren.
- Kinderdag: 5 mei, een dag om geluk te wensen aan kinderen.
- Dag van de Zee: juli, om te genieten van een prachtig lantaarnspektakel.
- Bergdag: 11 augustus, deze dag wordt gevierd vanwege de kanji-karakters die aan een berg doen denken.
- Respect voor Ouderen Dag: september, om ouderen te eren.
- Herfst-equinox: september, een kans om te genieten van de prachtige herfstkleuren.
- Sportdag: oktober, waar gezondheid en sport centraal staan.
- Cultuurdag: 3 november, perfect als je van kunst en cultuur houdt.
- Arbeidsdag: 23 november, vroeger een oogstfeest, tegenwoordig draait het om werk.
De kalender en de feestdagen
Voorbeeld van de lessen
In Japan verschillen de vakken van school tot school, maar in het eerste jaar van de middelbare school zul je verplichte vakken volgen zoals: wiskunde, Japans, Engels, natuurwetenschappen, geschiedenis/aardrijkskunde, en nog veel meer boeiende onderwerpen. In het tweede jaar krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen de wetenschappelijke stroom of de literaire stroom. Dit stelt je in staat om je verder te specialiseren in het vakgebied dat je het meest interesseert.
Voorbeeld van de lessen
Voorbeelden van buitenschoolse activiteiten
In Japan maken buitenschoolse activiteiten integraal deel uit van het studentenleven. Elke dag na de lessen, gedurende ongeveer 2 uur, kun je deelnemen aan een activiteit. Er is een grote verscheidenheid aan clubs en activiteiten beschikbaar. Als je van sport houdt, kun je kiezen voor sporten die je al kent, zoals voetbal, honkbal, maar ook meer traditionele sporten zoals judo of kendo. Als je liever culturele activiteiten doet, zijn er mogelijkheden zoals kalligrafie of Engelse discussiegroepen. Het is echt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en iets nieuws uit te proberen!
Voorbeelden van buitenschoolse activiteiten
De cijfers in Japan
Meestal krijg je cijfers die variëren van 1 tot 5, waarbij 5 het beste cijfer is en 1 het laagste. Het gebeurt zelfs soms dat leerlingen elkaar beoordelen!
De cijfers in Japan
Word uitwisselingsstudent in Japan – Lees de ervaringen van andere jongeren.
Deze mensen gingen je voor
Maak de juiste keuze: kies voor WEP
Met meer dan 35 jaar ervaring, tal van bestemmingen en volledige begeleiding voor, tijdens en na je verblijf in het buitenland, is WEP de ideale partner voor jouw buitenlands avontuur.
Al sinds 1988 verdienen we onze sporen! Onze teams zijn goed voorbereid op alle mogelijke uitdagingen die een buitenlands avontuur met zich meebrengt. Vertrouw op ons, je bent in goede handen.
Voor ons is het een missie om iedereen op avontuur te sturen, een uitdaging die we altijd aangaan. Dus maak je klaar, je vertrek is verzekerd!
Bij WEP heeft iedere collega al aan een buitenlands programma deelgenomen. We geloven dat je het zelf ervaren moet hebben om anderen te kunnen begrijpen en begeleiden. In geval van nood staan we 24/7, 365 dagen per jaar klaar voor jou en je ouders.
Pedagogisch dossier, online begeleiding, de WEP Challenge... Onze teams zorgen ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Van je bagage tot zakgeld, visum, gastgezin, school en verzekeringen,... Alles wordt behandeld. Met WEP vertrek je met een gerust hart.
FAQ
Ja, WEP kent beurzen toe aan gemotiveerde kandidaten die niet over de nodige financiële middelen beschikken om deel te nemen aan een standaard schoolprogramma. Voor meer details kun je de rubriek "Beurzen" raadplegen. Hier lees je alles over de Véronique Giron beurs.
We raden je aan om je zo vroeg mogelijk in te schrijven, idealiter 8 tot 12 maanden voor vertrek. Dit vergroot niet alleen je kansen op een plaats (aangezien elk land een beperkt aantal plaatsen heeft), maar geeft je ook voldoende tijd om je goed voor te bereiden en je taalvaardigheid te verbeteren.
De officiële inschrijvingsdeadline ligt meestal 4 tot 6 maanden voor vertrek, maar als de quota eerder worden bereikt, kan de inschrijving vervroegd sluiten. Dus, hoe sneller je inschrijft, hoe beter!
WEP werkt samen met partnerorganisaties in verschillende gastlanden. Deze organisaties beschikken over een netwerk van lokale vertegenwoordigers. Elke deelnemer krijgt een persoonlijke coördinator, opgeleid door onze partnerorganisatie. Deze coördinator begeleidt je verblijf, helpt je bij je integratie, onderhoudt het contact met je gastgezin en school, en staat klaar om je te ondersteunen bij eventuele moeilijkheden.
Tijdens het selectiegesprek zal je, voor sommige bestemmingen, een korte conversatie voeren in de taal van het gastland. Voor de Verenigde Staten is een taaltest verplicht. Geen paniek! We helpen je om je hierop voor te bereiden.
Daarnaast beoordelen we je hele profiel; je taalniveau is dus niet het enige criterium. Als je niveau nog net iets te laag is, bieden we alternatieve oplossingen om je alsnog klaar te stomen voor je avontuur!
Niet echt, het is meestal het gastgezin dat kiest welke jongere ze willen ontvangen. Of het is een partnerorganisatie van WEP die de match tussen de deelnemer en het gastgezin regelt.
We beloven altijd je aanvraag te bekijken, maar tijdens je motivatiegesprek word je geselecteerd op basis van je aanpassingsvermogen, openheid en tolerantie. Het is dus moeilijk een plaatsing bij een gastgezin te weigeren, zolang de familie bereid is je te verwelkomen.
Heb je nog vragen?