De kans is groot dat je gastgezin in de hoofdstad woont, Santiago, maar je kan ook in andere streken van Chili geplaatst worden. In elk geval zal je Chileense gastgezin, meestal uit de middenklasse, je met open armen ontvangen. Je wordt als een volwaardig lid van de familie beschouwd en ze zijn echt nieuwsgierig naar je cultuur en tradities. Vaak hebben de gastgezinnen zelf kinderen (maar dat kan niet gegarandeerd worden) en zijn ze nogal groot; grootouders, broers en zussen, tantes, nonkels wonen ofwel heel dichtbij ofwel zelfs onder hetzelfde dak. Redelijk wat Chileense gezinnen hebben personeel in huis om voor de kinderen te zorgen, het huishouden te doen, te koken …
Het verschil tussen het overheidsonderwijs en privéonderwijs is groot, meer bepaald in termen van socio-economische achtergrond, kwaliteit van de gegeven vakken en aanwezige faciliteiten. Hierdoor willen heel veel Chileense gezinnen hun kinderen inschrijven aan privéscholen. Door voor ons FLEX-schoolprogramma te kiezen, ben je zeker dat je in een privéschool terechtkomt.
Nadat je je uniform hebt aangetrokken (verplicht in alle scholen) en hebt ontbeten, vertrek je naar de school. Je volgt les aan een openbare school. Je leeftijd zal bepalen op welk niveau je terecht komt. Net als de Chileense jongeren volg je tussen 36 en 42 uur les per week, van 8u/8u30 tot 16u/17u, met een lunchpauze 's middags. Sommige scholen hebben kantines, en anders neem je een lunchpakket van thuis mee. Als je dicht bij de school woont, kan je tijdens de pauze ook even naar huis.
In klas 9 of 10 (de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs) volg je gewoonlijk de volgende vakken: taal & communicatie, Engels, wiskunde, biologie, fysica, chemie, geschiedenis/geografie/humane wetenschappen, technologie, beeldende kunsten en muziek, L.O. en godsdienst. Als je in de richtingen Wetenschappen/Menswetenschappen zit van klas 11 of 12, dan komen daar nog filosofie en psychologie bij.
De privéscholen bieden naschoolse activiteiten en lessen aan. Wij raden je echt aan om bij een club te gaan of iets van sport te doen, op school of binnen je gemeenschap; het is de beste manier om mensen te leren kennen en je te integreren! Zoals in veel Zuid-Amerikaanse landen is voetbal de populairste sport. Maar geen zorgen als je dat niet leuk vindt, er zijn nog heel wat andere activiteiten die je met je nieuwe vrienden kan doen: dans, muziek, cinema, naar het park gaan of wat shoppen … En in het weekend kan je misschien wel met je gastgezin naar het strand!
Door op uitwisseling naar Chili te gaan, kies je echt voor een origineel schoolprogramma, weg van de platgetreden paden. Je zal er geen spijt van krijgen. Dit prachtige, kleurrijke land wordt al snel je 2de thuis.
HET ONDERWIJSSYSTEEM IN CHILI
Ook al heeft Chili nog wat uitdagingen op onderwijsniveau, meer bepaald op vlak van onderwijskwaliteit, toch heeft het land een van de beste onderwijssystemen van Zuid-Amerika volgens de PISA-rapporten. Er is een onderwijsplicht tot 18 jaar, met een totaal van 12 verplichte schooljaren.
Chileense kinderen beginnen met het enseñanza básica (basisschool) en gaan na 8 jaar over naar het enseñanza media (middelbaar) voor nog eens 4 jaar (klassen 9 tot 12). De eerste 2 jaar van het middelbaar zijn standaardjaren, met dezelfde vakken voor alle leerlingen. De laatste 2 jaar zijn bedoeld voor een specialisatie: enseñanza média humanistico-científica (algemene richting), enseñanza média técnico-profesional (technische en beroepsrichting) of enseñanza artística (kunstrichting).
Het schooljaar begint eind februari/begin maart en loopt tot midden december. Het is opgedeeld in 2 semesters, behalve in scholen die 3 trimesters hebben ingevoerd. Er zijn 2 schoolvakanties tijdens het jaar: 2 weken in de winter in juni/juli en 1 week in september. Vergeet niet dat Chili op het zuidelijk halfrond ligt: de grote vakantie begint er in december.