Maak een afspraak
Maak een offerte
Onze geschiedenis, jouw geschiedenis...

9 september 1988...
...betekende de start van een iets of wat gekke droom van 2 jonge Luikenaars die werkelijkheid werd...wep werd geboren


Maar hoe is dit eigenlijk allemaal begonnen? Olivier Joris en Didier Destexhe raken bevriend tijdens hun studies Marketing aan de hogeschool van Luik. In zijn vrije tijd houdt Olivier zich bezig met Amerikaanse uitwisselingsstudenten die voor een semester of voor een jaar in België verblijven. Hij was zelf enkele jaren eerder een uitwisselingsstudent in Massachussetts, USA. Zeer snel deelt Didier deze passie met Olivier; een passie die hen al veel verder heeft gebracht dan ze ooit gedacht of zelfs gedroomd hadden. Ze zoeken gastfamilies, bieden hulp en steun aan de uitwisselingsstudenten en organiseren activiteiten om hen ons land beter te leren kennen. Dit alles met zeer beperkte middelen en op een heel ambachtelijke manier. Stilletjesaan vraagt dit meer en meer tijd en energie. Olivier en Didier staan voor de keuze: ermee stoppen of er zich voor 200% mee bezig houden. Na een bezinnende “road trip” doorheen de Verenigde Staten en na het afwegen van alle voor- en nadelen wordt de beslissing genomen. WEP ziet het levenslicht op 9 september 1988. De moeder van Olivier is verzekeringsmakelaar te Fléron, nabij Luik, en leent hen een beetje kantoorruimte. De 2 kompanen delen 2 stoelen, 1 bureau en een elektrische schrijfmachine met elkaar (de eerste computer, die toen veel te duur was, doet pas 2 jaar later zijn intrede). 

WEP concentreert zich in het begin op het sturen van Belgische uitwisselingsstudenten naar Amerika en het ontvangen van Amerikanen. Het is hier dat de initialen “World Exchange Program” hun oorsprong vinden. 39 jonge pioniers (en hun ouders) vertouwen in het eerste jaar op WEP. Na talrijke administratieve, technische, financiële en soms onoverkoombare hindernissen (zoals het weigeren van een visum door de Amerikaanse autoriteiten) kunnen de jongeren uiteindelijk toch vertrekken in september 1989 om de tijd van hun leven te beleven bij hun Amerikaanse gastfamilies. 

De trein is vertrokken, de eerste 5 jaar worden besteed aan het uitbouwen van een structuur, het ontwikkelen van nieuwe bestemmingen zoals Duitsland, Australië, Canada en nieuwe programma’s zoals het zomerverblijf in gastfamilies in Amerika.

Het WEP-team breidt zich uit met Edith die zich bezig houdt met het uitwerken van de WEP-activiteiten in Vlaanderen en Isea die Olivier en Didier een handje helpt met het plaatsen van buitenlandse studenten in België.

Na 5 jaar steekt het gebrek aan ruimte en de nood om de zichtbaarheid van WEP te vergroten de kop op. Het is tijd om te verhuizen naar Brussel. De eerste halt: Sint Gillis op een zucht van het gemeentehuis. Het succes van de WEP programma’s groeit zienderogen samen met de reputatie. WEP wordt nu beschouwd als flexibeler, professioneler en meer vernieuwend. Zo is het bijvoorbeeld WEP die de formule “academix” uit de grond gestampt heeft. Met “academix” kan je 2 schoolprogamma’s met elkaar combineren gedurende 2 semesters. De WEP familie blijft groeien, deze keer worden Nadine, Alain en Liselotte in de armen gesloten. 

Aangezien niet iedereen het zich kan permitteren om een jaar naar het buitenland te gaan, doen Olivier en Didier er alles aan om andere en goedkopere formules aan jongeren te kunnen voorstellen. Al snel is WEP zich gaan verdiepen in alternatieven in samenwerking met de gepaste selectie van buitenlandse partners, actief op het terrein. Kleine jobkes in de USA, vrijwilligerswerk in Afrika en Latijns-Amerika, bedrijfsstages en au pair, bijna over de hele wereld.

WEP lanceert een ruim aanbod van mogelijkheden om naar het buitenland te vertrekken, de wereld op een andere manier te ontdekken, een andere taal te spreken en dit alles met een klein budget. Het publiek zat hierop te wachten en WEP neemt aan belang toe. Lorenzo, een voormalig uitwisselingsstudent in de USA richt het eerste WEP- bureau in het buitenland op. De opening van het WEP-kantoor in Italië is een groot succes!

Het is in deze periode dat de beslissing wordt genomen om de initialen van WEP te veranderen. In het begin was de nadruk op de uitwisseling de reden de benaming “World Exchange program”. Door het rijke aanbod van programma’s komt de nadruk meer te liggen op het educatieve karakter. WEP heet voortaan “World Education Program”. 

1998 staat in de kalender als het jaar waarop WEP voor de tweede keer verhuist, deze keer naar de Brugmannlaan, nog steeds in Sint-Gillis. Het team wordt nogmaals uitgebreid, deze keer sluiten Benoît, Anne-Christine en Françoise zich aan. De diversificatie houdt niet op. Na de schoolprogramma’s, de bedrijfsstages en het vrijwilligerswerk stelt WEP de taalverblijven voor.

Met zijn gerichte aanpak, de vereenvoudiging van de informatie, de tarieven en de formaliteiten is WEP in staat om te beantwoorden aan de vraag van een publiek dat eerder verloren liep in de complexe wereld van de taalverblijven. Met dit derde luik heeft WEP de mogelijkheid om iedere deelnemer te oriënteren naar het project dat het best bij zijn verlangens en noden past. 

De meest recente verhuis vond plaats in 2003. Deze keer naar een nog groter gebouw op de Jetselaan in Koekelberg, vlakbij metro Simonis, waar de kantoren vandaag gevestigd zijn.

De evolutie en de groei van WEP zijn in constante ontwikkeling sinds het prille begin. Het WEP België team is in al die jaren steeds in aantal toegenomen met nieuwe talenten die de rangen komen versterken zijn. Momenteel telt WEP België meer dan 15 medewerkers in haar hoofdkantoor te Brussel.

Vandaag, 20 jaar na de geboorte van WEP, werd het WEP International team opgericht en beschikt over kantoren in Italië (Turijn en Milaan), in Frankrijk (Lyon en Parijs), in Australië (Melbourne) en in Argentinië (Rosario). Jaarlijks doen er om en bij de 5000 jongeren beroep op WEP om een onvergetelijk avontuur te beleven. 

De zin voor nieuwe projecten, het innoveren en verbeteren van onze service en het zoeken naar aangepaste formules die meezijn wordt in het hart gedragen door het ganse WEP-team. 

Tot binnenkort en op naar 40 jaar WEP!

 

nl 0 0 wep.be Voeg minstens 1 programma toe om de tool te gebruiken Programma toegevoegd aan de vergelijkingstool Je kan maximum 3 programma's vergelijken. Om er een toe te voegen, moet je eerst een programma verwijderen Je hebt dit programma al toegevoegd aan de vergelijkingstool Meer lezen Minder lezen